Sunday, 24 June 2012

MY RESEPI MINI MURTABAK



RESEPI MINI MURTABAK:


Bahan-bahan: ( 6 keping )
• 100 g ayam/daging cincang 
• 2 biji ubi kentang 
• 1 sudu setengah rempah kari 
• 1/2 biji bawang besar 
• 1 ulas bawang putih 
• Daun sup 
• Minyak masak
• 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto 
• Kulit popia 
• 3 biji telur 
• 1/2  batang labok merah
• Sedia untuk dihidangkan



Cara-Cara Menyediakannya:
1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang. 

2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang. 

3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup. 

4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati. 

5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia. 

6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.

# SELAMAT MENJAMU SELERA.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment